Categories
Linkbuilding SEO

Zo zet je linkbuilding effectief in

Er zijn weinig methodes zó effectief om meer klanten te trekken dan linkbuilding. Niet zozeer doordat mensen op deze links klikken, maar wel doordat je website daardoor veel hoger scoort in de zoekresultaten van Google. Hoe meer backlinks je namelijk hebt, hoe hoger je domein autoriteit, en dus hoe hoger je zult staan in de zoekresultaten. Echter, waar jaren geleden de hoeveelheid links nog van belang was, kijkt Google nu steeds meer naar de kwaliteit van deze backlinks. Als een link van een website met een hele hoge domein autoriteit komt wordt er veel meer waarde aan toegekend, wat het de moeite waard maakt te investeren in kwalitatief goede backlinks.

Wanneer is een backlink van hoge waarde?

 Wanneer een link op een website met een hoge domein autoriteit staat is deze van hoge waarde. Deze autoriteit wordt toegekend op basis van hoeveel backlinks deze website zelf heeft, of de content origineel en betrouwbaar is, en hoe lang de website al bestaat. Een website die pas vorige maand is gelanceerd heeft altijd een lage domein autoriteit, welke groeit met de tijd. Je begint namelijk met een domein autoriteit van 1, en 100 is het hoogste, maar dit is eigenlijk vrijwel niet haalbaar. Als je effectief linkbuilding wilt inzetten moet je kijken naar websites met een domein autoriteit van minstens 10, en het liefst hoger. Het is ook slim om te betalen voor enkele links op een website met een domein autoriteit van hoger dan 30. Dit zal jouw eigen ranking een enorme boost geven, maar niet alle links hoeven van deze topkwaliteit te zijn.

Linkbuilding: zelf doen of uitbesteden?

Nu rijst natuurlijk de vraag: ga ik linkbuilding zelf aanpakken of het uitbesteden? Als je zelf aan de slag gaat is het goed om je te beseffen dat het lang kan duren voor je effect merkt. Je moet immers veel websites zelf aanschrijven en vragen om een link. Dit kan in de vorm van een gastblog, een review over jouw producten, of misschien kun je een give-away hosten. Leent jouw product of dienst zich daar allemaal niet voor? Dan kun je beter linkbuilding uitbesteden. Dit vereist een flinke investering, maar het effect is wel heel snel merkbaar. Online marketing bureaus beschikken over zeer veel websites waar op wekelijkse, en vaak zelfs dagelijkse basis content aan wordt toegevoegd. Als je je linkbuilding uitbesteden wilt, dan schrijven zij blogs of artikelen voor deze websites, en voegen daar een link naar jouw website aan toe.

Andere belangrijke links toevoegen

Vergeet niet dat je zelf al veel kunt doen om links naar jouw website van betrouwbare platformen toe te voegen. Maak bijvoorbeeld een profiel aan op LinkedIn, Facebook, Pinterest en Instagram, en voeg jouw website aan je profiel toe. Google ziet weliswaar dat je ze zelf hebt geplaatst, maar er wordt toch enige waarde aan toegekend.