Linkbuilding

Google bepaalt de populariteit van jouw website of webpagina aan de hand van ‘backlinks’, en linkbuilding is daarmee van grote invloed op de SEO. Zonder een mooi backlink-profiel is het praktisch onmogelijk om goed te ranken binnen de zoekmachines. Een pagina met veel kwalitatieve en relevante backlinks scoort namelijk beter in de zoekresultaten. Dit omdat het een indicatie geeft hoe waardevol de informatie op de pagina is, voor de bezoekers van de website. Zijn er veel (hoogwaardige) links te vinden naar een bepaalde website op webpagina? Dan vind je daar hoogstwaarschijnlijk informatie die interessant kan zijn voor de gebruiker van de zoekmachine.

Linkprofiel

Een goed en sterk linkprofiel opbouwen, is dus erg belangrijk. Maar waaraan herken je een goed linkprofiel? Een goed linkprofiel draait niet enkel op het aantal backlinks die naar je website leiden, maar om meer dan dat! Een andere belangrijke factor, is dat je linkprofiel diverse soorten linkjes bevat van verschillende soorten websites. Ook is het relevant om de juiste ankerteksten te gebruiken. Denk tijdens het linkbuildingproces dus niet alleen aan de focuszoekwoorden, maar bijvoorbeeld ook aan branded- en naked keywords.

Competitor Links

Bij deze linkbuildingstrategie wordt gekeken naar de backlinks van concurrenten. Hierna wordt bekeken of het mogelijk is dezelfde sterke links te bemachtigen. Hierbij kijk je eerst naar de sterkste backlinks die de meeste waarde toevoegen, en werk je verder naar beneden. Aan de hand van deze strategie kan je kwalitatief sterke backlinks verwerven.

Linkruilen

Bij deze linkbuildingstrategie wordt gekeken om links te ruilen met andere websitebeheerders. Op deze manier kunnen er linkjes geplaatst worden op andere websites dan de websites die je in eigen beheer hebt, en zodoende kan de linkdiversiteit hoog worden gehouden. Bij een linkruil plaats je een link op een website van de andere partij, en in ruil daarvoor plaatst de andere partij er eentje terug. Op deze manier verwerf je backlinks van diverse verschillende IP-adressen en kan je de diversiteit beter garanderen.

Uitbesteden van linkbuilding

Linkbuilding is een uitgebreid proces wat veel tijd in beslag kan nemen. Ook het onderhouden van een eigen website-netwerk, of het vinden van waardevolle websitemasters kan een lastige opgave zijn. Het uitbesteden van de linkbuilding aan een gespecialiseerd bureau kan daarvoor de ideale oplossing zijn; niet in de laatste plaats omdat deze partijen ook over waardevolle tools beschikken op een natuurlijke groei van het linkprofiel te waarborgen.